Populärteknik

Det här är 42.000 år gammalt flytande blod

Blodet från en häst som varit död i över 42000 år. Foto: Nefu
Blodet från en häst som varit död i över 42000 år. Foto: Nefu
Pälsen på hästen är bevarad. Foto: Nefu
Pälsen på hästen är bevarad. Foto: Nefu
Grävdes fram i Sibirien. Foto: Nefu
Grävdes fram i Sibirien. Foto: Nefu

Hästen är över 42.000 år gammal. Nu har ett forskarlag lyckats extrahera flytande blod från kärl i det välbevarade fölets hjärta.

Publicerad

– Obduktionen visar vackert bevarade interna organ, säger Semyon Grigoryev, chef för Mammutmuseet i Jakutsk, till Siberian Times.

Det var vid en expedition till Batagaikakratern i Sibirien – där man tidigare funnit mammut-dna – som forskarna gjorde upptäckten. Fölet, bara några veckor gammalt när det dog, hade nästan inga skador på kroppen och pälsen var intakt. Det hade begravts i lera och bäddats in i permafrost.

– Bevarat hår är en ytterligare en vetenskaplig sensation eftersom alla antika hästar som hittats tidigare saknat hår, säger Grigoryev.

Nu vill forskarlaget – ett samarbete mellan ryska North-Eastern Federal University och sydkoreanska Sooam Biotech – återuppliva djuret med hjälp av kloning.

Försök att extrahera och odla somatiska celler har än så länge inte lyckats. Huruvida det flytande blodet kan användas för ändamålet framgår inte av rapporteringen i Siberian Times. Likafullt sägs forskarna redan ha börjat leta efter ett surrogatsto.