Digitalisering

Grön IT hjälpte inte Cebit

Grön IT-symbol på Cebitmässan.
Grön IT-symbol på Cebitmässan.

Den stora elektronikmässan Cebit i Hannover har svårt att hålla undan för Mobile World Congress i Barcelona och Consumer Electronic Show i Las Vegas. Inte ens årets tema "Green IT" hjälpte.

Publicerad

Cebitmässan startade i går och avslutas i helgen. Men redan nu konstaterar analytiker och media att glansen kring Cebit har falnat.

Antalet utställare i år är bara 5.800 jämfört med 6.100 förra året. Antalet besökare väntas i år inte bli mer än 240.000 mot 480.000 förra året.

Och jämför man med toppåret 2001, när it- och mobilvågen var som störst, är minskningen dramatisk. Då hade Cebit 8.000 utställare och 830.000 besökare.

Årets tema var grön IT och cirka 160 utställare hade ställt sig under det paraplyet.Se den gröna utställarförteckningen här.

Går tillbaka till rötterna?
Cebitmässan startade som en ren proffsmässa 1986, men utvecklades efterhand till en elektronikmässa dominerad av mobiltelefoner och datorer.

Men Cebit har hela tiden haft hård konkurrens från Barcelona och Las Vegas, som alla äger rum tidigt på året, och nu tycks det som att Cebit förlorat kampen som en bred konsumentmässa.

Bedömare tror att Cebit åter kommer att profilera sig som en proffsmässa.

Merkel och Barroso var där
Men än har inte glansen falnat helt.

Microsoftchefen Steve Ballmer var på plats och talade om grön IT och om att de nya Windowsserverprogrammen drar 40 procent mindre energi än Windows Server modell 2003.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso var där för att stötta mässans profil mot grön IT.