Populärteknik

Nu börjar digitaliseringsfesten i Japan – redo att dumpa disketten

Disketter i tre storlekar. Från vänster: 8 tum, 5,25 tum och 3,5 tum. Foto: George Chernilevsky/Wikipedia
Disketter i tre storlekar. Från vänster: 8 tum, 5,25 tum och 3,5 tum. Foto: George Chernilevsky/Wikipedia

Sayonara floppy. Japans digitaliseringsminister sätter ner foten och vill fasa ut antika lagringslösningar från nationens it-system.

Publicerad

Blotta tanken på disketter kan ge många teknikintresserade ett leende på läpparna och något nostalgiskt i blicken. 

Men så är det inte för Taro Kono, Japans digitaliseringsminister. Han har ledsnat på att landets myndigheter i många fall kräver att olika dokument ska skickas in via olika uråldriga lagringsmedier.

Tror på "webben"

Förklaringen går att hitta i den japanska lagboken. Än i dag finns cirka 1 900 myndighetsprocesser som fordrar att inkommande ansökningar och handlingar från företag levereras på diskett. Dessutom har landet 157 lagar som kräver att vissa inlagor måste komma på cd-rom eller minidisc.

Nu har Taro Kono förklarat "krig" mot disketten. I en tweet skriver digitaliseringsministern att han vill ta bort ovannämnda lagar, så att företag i landet i stället ska kunna skicka in dokument till myndigheter via webben.

Det är inte bara disketter och cd-romskivor som Taro Kono siktar in sig på. Digitaliseringsministern är också starkt kritisk till Japans ineffektiva byråkrati, där faxmaskiner och hanko-stämplar (röd stämpel med personligt sigill för underskrifter) fortfarande är vanligt förekommande.

Styrde kärnvapen – med disketter

Även i USA har disketten levt kvar längre än många kunnat tro – och då med ett användningsområde som få kunnat föreställa sig.

Det är nämligen bara drygt tre år sedan som floppyeran tog slut hos landets militär. I juni 2019 fasade nämligen det amerikanska försvarsdepartementet ut de uråldriga åttatumsdisketter som användes för att styra landets kärnvapen.