Energi

Nytt försök med oprövad teknik

Efter att det trasiga oljeröret på toppen av säkerhetsventilen sågats av ska en kupol sänkas ned och fånga in den läckande oljan.
Efter att det trasiga oljeröret på toppen av säkerhetsventilen sågats av ska en kupol sänkas ned och fånga in den läckande oljan.

Efter tre dagars kamp att försök att stoppa oljeläckan med lera och cement gav BP upp under lördagen. I stället ska man ta till en ny teknik som hittills aldrig prövats på så stora djup.

Publicerad

Redan i onsdags, när försöken att pressa ned borrlera i den läckande oljekällan startade, beskrev BP:s ingenjörer arbetet som en armbrytningskamp mellan två jämbördiga jättar. Ingen vet vem som vinner.

Nu vet vi. Trycket i oljekällan var större än det tryck som de gigantiska kompressorerna kunde åstadkomma för att få plugga in lera och cement i borrhålet.

Redan i helgen påbörjades därför arbetet med en alternativ plan, som funnits med i planeringen men som bedömts som mer riskabel än det försöket att pumpa borrlera genom befintliga rör ned i själva oljekällan.

Nu ska man i stället skära av det 21 tum tjocka, skadade oljeröret direkt ovanför den 20 meter höga säkerhetsventilen och sänka ned en kupol över den utsprutande oljan för att fånga in den och pumpa upp den till borrfartyget Discoverer Enterprise .

Den övre delen av säkerhetsventilen Blow Out Preventer kallas Lower Marine Riser Package LMRP och kupolen som ska sänkas över den utprutande oljan kallas LMRP Cap.

För att undvika att kupolen och transportrören proppas igen av hydrater, som bildas när varm gas från oljekällan möter det kalla vattnet, ska man pumpa ned hett vatten och metanol till kupolen.

Allt arbete sker med fjärrstyrda undervattensfarkoster som kan hantera olika typer av verktyg.