Energi

Bevis för att BP ljuger om oljan

Bilder tagna av den fjärrstyrda farkosten visar hur vattnet grumlas av oljepartiklar mellan 1065 och 1300 meters djup. Foto: R. Camilli, Woods Hole Oceanographic Institution
Bilder tagna av den fjärrstyrda farkosten visar hur vattnet grumlas av oljepartiklar mellan 1065 och 1300 meters djup. Foto: R. Camilli, Woods Hole Oceanographic Institution
3d rekonstruktion av oljefickans utsträckning Foto: Science/AAAS
3d rekonstruktion av oljefickans utsträckning Foto: Science/AAAS

En kilometerstor oljeficka på 1100 meters djup i Mexikanska golfen har månader efter katastrofen ännu inte börjat brytas ner. Det konstaterar amerikanska forskare efter att ha utfört mätningar med en obemannad undervattensfarkost.

Publicerad

”Oljan ligger på ytan. Det finns inga oljefickor i djupen” . Uttalandet var ett av många citat som fick Tony Hayward , tidigare vd på BP, på fall. Det dröjde inte länge innan forskare kunde visa att stora mängder olja låg kvar under vattenytan.

Nu rapporterar forskare från WHOI (Woods Hole Oceanographic Institution) resultaten efter att ha tagit en undervattenfarkost till hjälp för att studera en stor oljeficka under två veckors tid. Den aktuella fickan börjar på 1065 meters djup och sträcker sig ner till 1300 meter. Längden är 3,5 km, bredden 2 km och den ligger cirka 500 meter sydväst från den tidigare läckande oljekällan. 

Efter 57 000 mätningar konstaterar nu forskarna att oljan utan tvekan kommer från BPs havererade borrningar samt att den naturliga nedbrytningen av oljan knappt har påbörjats.

- Vi har inte bara visat att oljefickan verkligen existerar utan också kartlagt dess kemiska struktur och varifrån den kommer, säger Richard Camilli vid WHOI, i ett uttalande.

- Våra studier motsäger också det många hoppats på, nämligen att oljedropparna lätt skulle brytas ner naturligt. Vi kan bara konstatera att så är det inte.

Om existensen av den stora oljefickan utgör ett allvarligt hot mot livet i Mexikanska golfen vill forskarna däremot inte uttala sig om.

- Vi vet inte hur giftig den är, säger Christopher Reddy, geokemist och expert på oljeutsläpp vid WHOI.

Nyckeln till upptäckten och kartläggningen av oljefickan var en nyutvecklad masspektrometer som integrerats i den fjärrstyrda undervattensfarkosten.

Resultatet av forskarnas arbete publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Science.