Digitalisering

Han vill ha premiären på Karolinska

Daniel Forslund driver den digitala utvecklingen i Stockholms sjukvård. Foto: Jörgen Appelgren
Daniel Forslund driver den digitala utvecklingen i Stockholms sjukvård. Foto: Jörgen Appelgren

En försöksverksamhet där superdatorn Watson testas för cancervård vid Karolinska sjukhuset. Den ambitionen driver Daniel Forslund (L), landstingsråd i Stockholm med e-hälsa, innovation och it i vården på sitt bord.

Publicerad

Daniel Forslund är väl insatt i utvecklingen av superdatorn Watson. Han har följt tekniken från tidigt koncept till användning inom cancervård i flera länder. Nu hoppas han att systemet på sikt även ska kunna hjälpa läkare och patienter i Sverige.

– I Watson finns forskning från hela världen samlad och kan presenteras på ett väldigt tillgängligt sätt. Jag tror att den här typen av intelligenta beslutsstöd är den bästa kompetensutveckling man kan tänka sig för vår vårdpersonal, säger Daniel Forslund när Ny Teknik når honom i San Francisco, USA.

Här befinner han sig med en delegation för att studera digitalisering inom offentlig sektor.

Många anser att det är komplext att införa ny teknik som Watson på ett ordnat sett i Sverige. Hur ser du på den saken?

– Vi arbetar för att vården snabbare ska kunna pröva innovativa lösningar i säkra testmiljöer. Jag kan inte kommentera kommande möjliga upphandlingar men jag ser framför mig att Stockholms läns landsting och särskilt då Karolinska universitetssjukhuset ska vara en av de första som prövar den här typen av möjligheter.

Vet du vad läkarna tycker?

– Det finns en stor entusiasm bland våra läkare i landstinget. Jag vet att flera medarbetare på bland annat Karolinska har haft diskussioner med IBM och andra företag om vad som krävs för att systemet ska fungera i vår vårdmiljö.

Vad krävs före en möjlig upphandling?

– Innan ny teknik introduceras vill både företaget som utvecklar den och de vårdgivare som ska använda tekniken ha en försöksverksamhet så att man kan utvärdera systemet. Vi måste veta vad som behöver ändras för att det ska fungera i vårdmiljön, vilka investeringar och utbildningar som behövs.

Har du några tankar kring hur det ska gå till?

– Jag tänker mig att man kan ha en försöksverksamhet, primärt på Nya Karolinska som är byggt för mobila arbetssätt och it-stöd. Vårdpersonal där skulle kunna få pröva den här typen av lösningar framöver.

Hur snabbt skulle det kunna ske?

– Inom ett år borde vara möjligt.

Är tekniken tillräckligt säker i dag?

– Watson har testats i cancervården i USA under flera år. Det gör att jag börjar känna mig trygg med att man faktiskt kan pröva det här inom svensk vård inom någon typ av försöksverksamhet.

Vad tycker du man kan uppnå med Watson?

– Det här är en teknik som räddar liv. Den gör det möjligt för många patienter att få rätt vård snabbare eftersom vårdpersonal över hela Sverige kan få tillgång till samma specialistkompetens. Dessutom kan den föra forskningen framåt. Våra kvalitetsregister och digitala journaler i Sverige är en styrka men vi kan inte riktigt använda dem i dag eftersom de sällan går att samköra.