Karriär

Hon bygger Nordens första hälsocertifierade kontorshus

Tina Lindh, projektledare på fastighetsbolaget Castellum i Malmö. Foto: Malmö högskola
Tina Lindh, projektledare på fastighetsbolaget Castellum i Malmö. Foto: Malmö högskola
Foto: Castellum
Foto: Castellum

Byggingenjören från Malmö konstaterar att hennes arbete är stimulerande. Tina Lindhs senaste projekt är Nordens första hälsocertifierade kontorsbyggnad. Konceptet följer strama regler – och kommer bjuda på en hel del nya infallsvinklar.

Publicerad

Tina Lindh är projektledare på fastighetsbolaget Castellum i Malmö, och just nu arbetar byggingenjören med ett projekt som har fått mycket uppmärksamhet. ”Eminent” ligger granne med Skanskas regionkontor i Hyllie – och huset är Nordens första hälsocertifierade kontorsbyggnad.

Konceptet innebär att man bygger in förutsättningar för att må bra. Certifieringen ”Well Building Standard” är framtagen av en amerikansk organisation med säte i Washington, och i sitt arbete har de utgått från ett femtiotal pilotprojekt.

Hälsodefinitionen bygger på medicinska och vetenskapliga studier om vad som får människor att må bra. De sju delar som inkluderas är ljus, ljud, luft, vatten, kost, motion och välbefinnande. Det kan handla om allt från odlingslotter på taket till musik eller konst på väggarna som skapar en avstressande miljö.

– De som är i byggnaden ska både aktiveras rörelsemässigt, men man ska även känna av natur. Vi har också en restaurangaktör i byggnaden som kommer laga medveten kost, säger Tina Lindh.

I USA lanserades pilotprojekt 2014 – sedan dess har hälsocertifiering hunnit bli en het trend. Castellum blev dock först på våra breddgrader, och bygget av sjuvåningshuset inleddes under 2017.

– När vi tog beslutet för ett år sedan så fanns det 40 projekt i världen, och i början av 2017 fanns det 400. Det har exploderat, och vårt bygge har blivit väldigt omtalat. Vi har jobbat 1,5 år, från idén tills att man sett att de börjat gräva – och det är en oslagbar tillfredsställelse att se det, säger hon.

Tina berättar att Castellum ser en positiv utveckling på byggsidan, men stundtals är det svårt att få loss de resurser som behövs – för i dag slåss företagen om ingenjörerna.

– Vi ser ljust på framtiden för vår region, men vi behöver få in mer folk i branschen. Det är en bra marknad för anställda inom bygg- och fastighetsbranschen och därför är det viktigt att Castellum framstår som en attraktiv arbetsgivare där folk känner att de kan utvecklas och trivas, säger hon.

Ett problem är det låga intresset för ingenjörsutbildningar hos unga – och en lösning är att rekrytera fler tjejer. Tina tror att man med ganska enkla medel kan få in dem på rätt bana.

– För några år sedan hjälpte jag till när högskolor höll öppet hus. Jag reagerade över hur många tjejer som inte kunde se sig själva gå en ingenjörsutbildning. Men när man berättade för dem om yrket så fick de en öppnare syn. Jag tror att många i dag inte förstår vad en ingenjörsutbildning innebär, och det tycker jag är synd, säger hon.

För Lindh var det en bra lärare som såg gymnasistens mattetalang och lotsade henne mot ingenjörsyrket. En kursare tipsade om utbildningen till byggingenjör, och Tina har aldrig ångrat valet.

– Som byggingenjör är dina dagar väldigt varierade och stimulerande, säger Tina Lindh.

Tina Lindh

Arbete: Projektledare på fastighetsbolaget Castellum

Utbildning: Byggingenjör Malmö högskola

Ålder: 37 år

Bor: Malmö

Civilstånd: Gift och har två barn