Vattenskador kostar tio miljarder

2012-04-19 09:23  
Rolf Kling Foto: Ryno Quantz

Samhällets kostnader för vattenskador uppgår till tio miljarder kronor per år. Den uppskattningen gör Vattenskadecentrum.

-Vattenskador är ett samhällsproblem. 200 miljoner spänn i veckan rinner bort i vatten, säger Rolf Kling, teknisk chef på VVS Företagen, som ingår i Vattenskadecentrum.

Vattenskadecentrum tar varje år fram statistik över vattenskador i samarbete med försäkringsbolagen och branschorganisationer för tätskikts- och VVS-branscherna.

I årets rapport konstaterar man att kostnaden för skadorna har ökat med 100 procent på tio år. Den stora ökningen antas bero på frysskador under de senaste vintrarnas extremt kalla väder.

I undersökningen delades skadorna upp i tre kategorier. Läckage från rörinstallationer stod för den största andelen skador, 66 procent, under 2011. Läckande tätskikt och utströmning av vatten för utrustning, till exempel kyl, frys eller diskmaskin, stod för 17 procent vardera.

Men Rolf Kling på VVS Företagen tycker inte att siffrorna är genanta för hans organisation, snarare i så fall för fastighetsägarna.

-När det gäller rörinstallationer ser vi två tunga grupper av skador, korrosion och andra frysskador. Korrosion är en typisk åldringsskada och hur kommer man till rätta med åldringsskador? Jo, man har en bra underhållsplan för sitt hus, säger Rolf Kling.

Han anser att renoveringstakten för bostäder byggda mellan 1950 och 1975 måste öka, och att byggreglerna borde innehålla hårdare krav på material, utförande och kunskapsnivå.

VVS Företagen pekar också på möjligheten att införa ett motsvarande lagkrav som redan finns i Norge, att läckagestoppventiler måste installeras till utrymmen med vatteninstallationer om golvbrunn saknas.

Fördelning av vattenskador 2011

Läckage från rörinstallationer 66 procent

Läckande tätskikt 17 procent

Utströmning av vatten från utrustning, t ex tvätt- eller diskmaskin 17 procent

Källa: Vattenskadecentrum

Linda Nohrstedt

Mer om: Fukt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer