Varningen: Ökad brandrisk med ny teknik

2017-11-01 14:38  
Nya innovationer som roar eller underlättar vardagen kan också betyda en ökad brandrisk. Foto: TT

Nya innovationer som roar eller underlättar vardagen kan också betyda en ökad brandrisk i hemmet. Därför är det viktigt att vara extra noga med säkerheten när ny teknik introduceras, anser Brandskyddsföreningen.

Under de senaste åren har det återkommande larmats om hoverboards och mobiltelefoner som börjat brinna. Ny teknik ses som en riskfaktor när det gäller bränder i hemmen, särskilt produkter med olika typer av laddningsbara batterier.

– Det är alltid så med ny teknik. Det kan inträffa saker man inte tänkt på från början. Sen lär man sig och förbättrar tekniken, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Allt fler villaägare installerar solcellspaneler på sina tak och i sådana paneler har det också förekommit bränder, enligt Lars Brodin.

– Jag kan inte säga att solceller är farligare än andra typer av energikällor. Men man måste hantera riskerna och följa tillverkarnas anvisningar. Man bör ha någon typ av brytare nära solcellerna så att man kan bryta strömmen i samband med en brand, säger han.

Brandskyddsföreningar i Europa arbetar med att ta fram gemensamma riktlinjer för installation av solcellspaneler.

Läs mer:

Läs mer: Sverige behöver 4 700 solcellsparker

För att minska brandrisken med tekniska produkter i hemmet är det generella rådet att använda laddare som är avsedda för den specifika produkten och bara köpa produkter med CE-märkning, som bekräftar att EU-lagstiftningens krav för produkten är uppfyllda.

Enligt en enkätundersökning som Brandskyddsföreningen gjort bland de största försäkringsbolagen anser fem av sex att ny teknik kan innebära en ökad brandrisk i hemmen. På sikt kan det betyda dyrare försäkringar för dem som installerat exempelvis solceller eller äger laddningsbara batterier, enligt flera av försäkringsbolagen.

"All ny teknik kan vara en potentiell risk. Solceller är ett bra exempel, eftersom de genererar spänning och innebär att elkopplingar introduceras på utsatta platser så som tak. Dessutom finns det svårigheter att släcka bränder under tak med solcellspaneler", säger Daniel Schwinn, riskingenjör på If, i en kommentar.

Lars Brodin är tveksam till att brandrisken kan anses vara så pass förhöjd att det skulle kunna motivera dyrare försäkringar.

– I så fall får man höja försäkringspremierna för alla. Det känns lite konstigt, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer