Varnar för rost innan bron rasar

2010-04-06 10:34  
En provsensor testas i tyska Braunschweig

Sensorn som skvallrar om när armeringsjärnen i betongbron blivit så rostiga att säkerheten hotas testas nu i en tysk bro.

Saltning mot vinterhalkan går hårt åt armeringen i vägbroar. Ett problem är att ta reda på hur långt korrosionsprocessen framskridit innan det är dags att reparera bron.

Tyska Fraunhoferinstitutet har utvecklat en sensor som ger besked. Den gjuts in i betongen och ger besked när inspektionspersonal aktiverar den med en avläsningsapparat.

Sensorn är ansluten till ett nät av tunna järntrådar. När saltet når trådarna korroderar de och går sönder. Antalet trasiga trådar i nätet skvallrar om hur långt korrosionsprocessen har gått.

Sensorn är ansluten till en transponder, som aktiveras av ett magnetfält som inspektörens avläsningsutrustning sänder ut. På så vis slipper man problemet med batteridriven utrustning som är beroende av livslängden på batterierna.

En prototypsensor testas nu i en bro i Branuschweig. Tekniken presenteras vid mässan Euro ID i Köln i början av maj.

Håkan Abrahamson

Mer om: Rasrisk Rost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer