Bygg

Välvda tak sänker energikostnaden

Välvda tak är ett exempel på vernacular architecture, lokal byggnadsstil som definieras som arkitektur utan en arkitekt. Stilen utvecklas av lokal- eller ursprungsbefolkningen i ett visst område med hänsyn till klimatet och dess naturliga byggmaterial. Foto: Marwa Dabaieh
Marwa Dabaieh är uppvuxen i Egypten, men hennes intresse för hållbar byggteknik lockade henne till Sverige. Foto: Lunds universitet

Välvda tak och en särskild beläggning. Den kombinationen kan halvera behovet av luftkonditionering. Teorin ska nu testas på en prototyp i full skala.

Publicerad

- Vi ska övervaka och utvärdera effekten på en fullskalig byggnad under ett års tid genom att simulera verklig solstrålning, berättar Marwa Dabaieh, arkitekt och byggforskare vid Lunds Tekniska Högskola.

Hon har testat 37 olika kombinationer av konstruktioner eller material för att bygga tak. På så sätt kunde hon räkna ut vilken kombination som gav bäst passivt kylande effekt. Den energisnåla konstruktionen kombinerar en gammal byggtradition med ett modern material. Hennes lösning att kombinera välvda tak belagda med en albedo-färg lämpar sig för exempelvis varma länder i södra Europa med uppvärmningsbehov på vinterhalvåret.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här