Välkommen hem till min container

2012-08-31 07:00  

Behovet av nya bostäder är skriande. I Stockholm saknas 9 000 studentbostäder, i Malmö saknas 3 000. På KTH planeras en ny typ av boende – 42 lägenheter som byggs av containrar.

Tusentals studenter saknar bostad i dagsläget. Sveriges förenade studentkårer, SFS, konstaterar i en ny rapport att bara tre av 30 studieorter kan erbjuda ett boende till studenter inom en månad.

SFS kräver nu att ett statligt stöd för byggandet av studentbostäder återinförs. Men det har bostadsminister Stefan Attefall (Kd) hittills varit kallsinnig till.

På KTH i Stockholm planeras ett nytt grepp. Här skissar man på 42 lägenheter i ett permanent hus skapat av containrar som staplas på varandra.

Varje lägenhet kommer att omfatta cirka 25 kvadratmeter och huset ska bli åtta våningar högt, inklusive ett växthus på taket.

– Styrelsen på KTH har bestämt att de vill utveckla campus så att det blir levande dygnet runt. De ser att studenter väljer bort KTH för att det är så svårt att hitta någonstans att bo, berättar Thomas Sandell, på arkitektfirman Sandellsandberg, som har ritat containerhuset.

Inspirationen kommer från Holland, men enligt Thomas Sandell blir bostäderna på KTH de första permanenta containerlägenheterna i Sverige.

Planen är att studenterna ska kunna flytta in sent under 2013 eller tidigt under 2014. Genom att containrar används hoppas man kunna korta byggtiden med ungefär ett halvår, så att bostäderna blir färdigbyggda på sju månader, och att byggkostnaderna därmed kan hållas nere.

– Det här passar in med det hållbara samhället också. Vi vet att det finns massor av containrar i Europa eftersom vi importerar väldigt mycket från Asien, men de blir kvar här eftersom importen är oändligt mycket högre än exporten. Uppskattningsvis finns det elva miljoner containrar i Europa, säger Thomas Sandell.

Utmaningarna med att bygga ett hus av containrar ligger framför allt i att hålla nere störande ljud, säkra brandskyddet och se till att utformningen inte ger ett alltför grovt intryck. Fördelarna är att containrarna är självbärande och att lägenheterna kan förproduceras inomhus för att sedan lyftas på plats.

Om projektet faller väl ut hoppas både Thomas Sandell och byggaren NCC att fler containerbostäder kommer att uppföras för studenter.

Projekteringen av containerhuset är i full gång och under hösten ska en bygglovsansökan lämnas in.

– Just nu är vi i ett läge där alla initiativ är bra. Jag ska göra vad jag kan för att behandlingen av bygglovet ska gå så fort som möjligt. Men på lång sikt bör staden planera för att ha studentlägenheter integrerade i det bostadsbestånd vi har, säger Tomas Rudin (S), vice ordförande i Stockholms stadsbyggnadsnämnd.

Bygget av containerhuset finansieras av hotellkungen Bicky Chakraborty, som är grundare och ägare till Elite Hotels.

Så ser det ut på studentorterna

  • I Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport är det bara studieorterna Gävle, Härnösand och Karlshamn som får grönt ljus, vilket innebär att de kan erbjuda ett studentboende inom en månad.

  • Majoriteten av studentstäderna, bland annat Umeå, Luleå, Örebro och Linköping, får gult ljus. Det betyder att de kan erbjuda ett studentboende någon gång under hösten.

  • Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala och Växjö får rött ljus då inga studentbostäder finns att tillgå under höstterminen.

Linda Nohrstedt

Mer om: NCC Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer