Vägglössens nya skräck luktar gott

2011-11-08 12:03  
Magnus Bäckmark, Christine Jacobsen och Carl-Magnus Hansson är veteraner från it- och telekombranschen och medgrundare till Nattaro. Här synar de vägglöss som odlats i labbet. Foto: Pontus Tideman

Frestande dofter lurar vägglusen i fällan. I vår startar fälttester med det nya vapnet, utvecklat av Sveriges främsta vägglusforskare. Experter från Sony Ericsson står för mekaniken.

Kliande bett och svarta prickar i sängen. Vägglöss väcker starka känslor av obehag. Ofta krävs flera besök av ett sanerings­företag innan bostaden är fri från ohyran. Ändå är det svårt att garantera att alla vägglöss är borta. Den oron vill nystartade Nattaro Labs i Lund lindra med en fälla i sovrummet.

– Med vår bevakningsfälla ser man enkelt om saneringen har fungerat. Det kan lugna de drabbade, säger Camilla Ryne, vd för Nattaro.

Hon är docent i kemisk ekologi från Lunds universitet och har forskat om skadeinsekter i 16 år, varav sex år på vägglössens kemiska kommunikation.

Hur fällan ser ut och fungerar i detalj är hemligt – patentansökan lämnas in först om några veckor. Men den gillras med kemiska substanser som vägglöss utsöndrar för att attrahera varandra och med doftämnen som vi människor ger ifrån oss. En utmaning är att portionera ut ämnena i lagom takt och att hålla kvar lössen i fällan. Konstruktionen, som ska klara det, är utvecklad av två mekanik­experter från Sony Ericsson som nu är medgrundare i Nattaro.

I vår räknar företaget med att starta fälttester i bostäder. Flera sanerings­firmor är redan intresserade.

– Vi vill gärna testa den här nya fällan, säger Emil Öberg på Anticimex i Malmö.

Han tror att fällan även kan göra nytta i tidiga skeden när vägglössen är så få att saneringspersonalen har svårt att upptäcka dem. Den kan också vara bra vid falsklarm, som när alla i en studentkorridor tycker att det kliar efter att ett enda rum har drabbats.

Nattaro utvecklar även en ny behandlingsmetod mot vägglöss. Den lanseras i början av nästa år och baseras på ett existerande ekologiskt bekämpningsmedel.

Vägglöss i appen

Hur ser en vägglus ut? Hur skyddar man sig på hotellet? Hur går en sanering till? Hur vet man om man drabbats? Nattaros vägglus-app ska ge svaren. I december börjar en beta-version testas av studenter, en grupp som är extra drabbad av vägglöss. Till våren ska appen släppas på marknaden. Först för Iphone, därefter för Adroid och Windows.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer