Utdikning förvärrar vårfloden

2013-04-19 13:52  

Utdikning av jordbruks- och skogsmarker har förvärrat problemen med översvämningar på våren. Det säger Gunilla Lindgren, som jobbar med vattenfrågor på länsstyrelsen i Uppsala.

-Sedan 50-talet har man jobbat väldigt mycket för att få bort vattnet ur landskapet, det finns oräkneliga dikningsföretag som bara syftar till att få bort vattnet ur jordbruksmarken så fort som möjligt för att öka den produktiva ytan, säger hon.

Det har lett till att vatten från smältande snö snabbare forsar undan, vilket skapar översvämningar längre ner i flödet.

-Förr fanns det sjöar som kunde ta hand om vattnet och våtmarker som var buffertmagasin, men de finns inte kvar, säger Gunilla Lindgren, miljöutredare på länsstyrelsen.

I strävan att skapa mer jordbruksmark har vattennivåerna i flera sjöar också sänkts längre tillbaka i historien. Dannemorasjön är ett exempel på det.

-Det gör att sjöarna har mindre vattenvolym och kortare uppehållstid. Vattnet rinner snabbare genom sjön helt enkelt, säger Gunilla Lindgren.

Kan man vidta åtgärder för att undvika översvämningar likt den som nu har stoppat tåg i Knivsta?

-Då får man leta sig uppåt i vattendraget och titta på förutsättningarna för att återskapa våtmarker och sjöar som har försvunnit, säger hon.

När Ny Teknik når Gunilla Lindgren står hon och tittar på Fyrisån och restaurangen Tzatziki, vars uteservering har svämmats över av vattenmassorna.

-Oj, oj, oj, vad mycket vatten! Det bara skvalpar runt stolarna, säger hon.

Liknande scener, med höga flöden och översvämningar, kommer sannolikt att bli vanligare framöver på grund klimatförändringen.

-Statistiken visar att det här kommer att återkomma oftare, säger Gunilla Lindgren.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer