Uppsalaradar ger fler bostäder i Stockholm

2017-11-10 15:31  
Bromma flygplats. Foto: TT

Tiotusen bostäder blir möjliga på kort sikt i och runt huvudstaden. Det sker genom att regeringen, Stockholms stad och Luftfartsverket säger sig ha löst problemet med den så kallade Bällstaradarn vid Bromma flygplats.

(Artikeln har uppdaterats)

Radarn har stoppat byggandet av högre hus eftersom de skulle kunna försvåra övervakningen av trafiken till och från flygplatsen

Lösningen består i 50 miljoner från regeringen till Luftfartsverket för en modernisering av en radarstation i Uppsala. Den ska komplettera stationen i Bällsta.

Samtidigt får Luftfartsverket förlängd hyra av marken för Bällsta och det handlar inte om, som bland andra Miljöpartiet länge önskat, att lägga ned Bromma flygplats och bygga bostäder på marken.

Läs mer:

Läs mer: Forskarens modell kan ge tystare jetmotorer

– I det korta perspektivet blir det nu möjligt att fram till år 2020 komma igång med åtminstone 10 000 nya bostäder i attraktiva och bra lägen i regionen, sade bostadsminister Peter Eriksson (MP), på en pressträff med Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) och Luftfartsverkets generaldirektör Ann Persson Grivas.

Enligt Eriksson möjliggörs upp till 40|000 nya bostäder på längre sikt.

– Det har varit en mycket stor propp för bostadsbyggandet, sade Karin Wanngård om Bällstaradarns inverkan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer