Universitet ska sätta fart på tunnelbyggen

2010-04-22 15:20  

Chalmers, KTH och Luleå Tekniska Universitet får 18 miljoner för att utveckla tunnelbyggandet. Åtta utvecklingsprojekt kommer att genomföras på de tre universiteten.

Bättre planering av tunnelbyggen, snabbare och billigare byggmetoder, mindre buller och miljökonsekvenser – det är några av målen som Chalmers, KTH och Luleå Tekniska Universitet ska försöka uppnå.

Chalmers kommer att genomföra fyra utvecklingsprojekt, KTH tre och universitetet i Luleå ett. Projekten kostar totalt 18 miljoner kronor – pengar som kommer från forskningsrådet Formas och BeFo, stiftelsen för bergteknisk forskning.

- Det är första gången vi haft en utlysning tillsammans med BeFo. Den ligger i linje med vårt nya uppdrag att förutom finansiering även bevilja medel till utvecklingsprojekt, säger Formas huvudsekreterare Anna Ledin i ett pressmeddelande.

De åtta projektet som fått grönt ljus ska genomföras mellan 2010 och 2012.

Ett av projekten på Chalmers handlar om ”simulering för träning av robotförare”.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer