Två döda vid bygge av biokraftvärmeverk

2014-11-04 10:30  

Två personer omkom och en person skadades under tisdagen vid bygget av Fortums nya biokraftvärmeverk i Stockholm. Vad som har orsakat olyckan är oklart.

Olyckan inträffade strax före nio på tisdagsmorgonen. Enligt TT var det ett byggelement som rasade över byggnadsarbetarna och räddningstjänsten bedömer att elementet vägde uppåt 40 ton.

Men varken polisen eller Fortum kan bekräfta de uppgifterna.

- Det pratas om en vägg och byggnadsställningsmaterial som har rasat, så jag har inte klart för mig vad som har hänt, säger Kjell Lindgren, presstalesman på polisen.

- Det förekommer flera uppgifter om vad som har inträffat. Innan jag får besked vill jag inte bekräfta eller dementera, säger Per-Oscar Hedman, presschef på Fortum.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

På byggarbetsplatsen har allt arbete avbrutits och stora delar av personalstyrkan har lämnat området. Det är oklart när bygget kan komma igång igen.

- Det viktigaste just nu är att underrätta anhöriga, ta hand om medarbetare och kolleger och ta reda på vad som har hänt. Stämningen har varit chockad och förstämd under morgonen, säger Per-Oscar Hedman.

Anläggningen som byggs i Värtan ska bli Sveriges största biobränsleeldade kraftvärmeverk. Bygget kostar 4,4 miljarder kronor och drogs igång i januari 2013.

Kraftvärmeverket ska ta tillvara restprodukter från skogsindustrin, till exempel flis, bark, grenar och kvistar, och ska producera både värme och el.

Fortum beräknar att anläggningen, som var tänkt att tas i drift 2016, ska ge cirka 650 000 ton minskade koldioxidutsläpp per år.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer