Tunn betongbro står pall för prov

2009-10-12 14:51  
Gärtnerplatzbrücke över folden Fulda

Med betong som är lika stark som stål byggdes en slank gångbro över floden Fulda. På sin väg mot certifiering misshandlas bron.

Vid universitetet i Kassel utvecklade byggforskarna en ny typ av ultrahöghållfast betong UHPC som hållfasthetsmässigt kan jämföras med stål. Med UHPC blir det möjligt att uppföra smäckrare betongkonstruktioner än idag.

För att testa materialet i verkligheten byggdes för två år sedan en 140 meter lång gång- och cykelbro över floden Fulda i Tyskland. Fram till mitten av 2010 kommer bron att utsättas för olika belastningsprov.

Redan några dagar innan bron öppnades för trafik 2007 utsattes den för tusen hammarslag och mängder av sensorer undersökte svängningsförloppet.

I somras, liksom förra sommaren, belastade bron med en 2,6 ton tung cylinder. Forskarna kontrollerade töjningen, och kunde konstatera att töjningsförändringen endast uppgick två hundradels grad. Enligt professor Michael Link vid universitetet i Kassel en obetydlig styvhetsförändring.

Hittills är forskarna mycket nöjda med betongens egenskaper, både när det gäller utmattning och fuktabsoption.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer