Tsunamin krossade djupaste vågbrytaren

2011-03-22 14:28  

För två år sedan noterades vågbrytaren i Kamaishi som världen djupaste i Guinness rekordbok. Den 11 mars krossades den av tsunamin.

Kamaishi är en liten stad på Japans nordöstra kust som har drabbats av tsunamivågornas förödande kraft tidigare. Tsunami kan översättas med "hamnvåg" till svenska.

För att skydda sig mot dessa vågor byggdes en två kilometer lång vågbrytare. Den noterades i Guinness rekordbok som världens djupaste när den stod klar 2009. Den byggdes på största djupet 63 m.

Vågbrytaren reste sig 8 meter över havsytan och var 20 meter bred. Till bygget användes 7 miljoner kubikmeter betong. Tanken var att vågbrytaren skulle klara ett skalv motsvarande ett som inträffade 1896 med magnituden 8,5, skriver tidningen Yomiuri Shimbun.

Men ansträngningarna räckte inte. När tsunamin den 11 mars ebbat ut hade 800 meter av den kraftiga vågbrytaren rämnat. Betongblock ligger nu huller om buller. Även andra vågbrytare i städer utmed nordöstra kusten har skadats av vågen och inte lyckats med sin uppgift att skydda hamnen och samhället innanför.

Undersökningar av de dödsoffer som hittats visar att betydligt fler har dränkts av vågen än som har dött av skador när jordbävningen skakade husen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Betong

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer