Trots byggboom – branschen drar ned på egen forskning

2017-10-31 07:00  

På två år har svenska företag inom byggsektorn nästan halverat sina satsningar på egen forskning och utveckling.

I en ny rapport framgår att företag i samhällsbyggarsektorn på två år drog ned sina satsningar på forskning och utveckling med nära hälften. Från 2,9 procent av omsättningen 2014 till 1,6 procent 2016.

Det här är oroande, anser Magnus Höij, vd Svenska teknik- och designföretagen, STD, som står bakom rapporten.

– Vi säljer ju kunskap kring samhällsutveckling till dem som bygger och till industrin. Då måste vi ha aktuell kunskap. Historiskt sett har vår bransch lagt ganska mycket pengar på egen forskning och utveckling, men nu har man lagt sig på en lägre nivå, säger Magnus Höij.

STD har 750 medlemsföretag, som är verksamma som industri- och teknikkonsulter och arkitektföretag. I en ny konjunkturrapport från organisationen svarar hälften av företagen att de anser att investeringarna i forskning och utveckling är för små.

– Just nu är det inget akut problem, eftersom företagen har så mycket att göra. Men på lång sikt behöver företagen utveckla sin kunskapsbas. Den oron är utbredd i branschen, säger Magnus Höij.

En förklaring till att fou-satsningarna sjunker är kopplade till högkonjunkturen i byggbranschen, enligt STD. Företagen hinner inte med, helt enkelt.

En annan förklaring, anser STD, är att de stödsystem som finns i Sverige är mer anpassade till industrins förutsättningar än till tjänsteföretagen.

– Vi jobbar inte med produkter, som industrin, utan med tjänster. Det gör att vi inte kan dra nytta av hur till exempel Vinnovas utlysningar om stöd fungerar. Den modellen bygger mer på att man utvecklar produkter, inte på tjänster, säger Magnus Höij.

Enkäten som rapporten baserar på skickades till 300 av medlemsföretag. Av dem svarade 130. Konjunkturrapporten säger också att branschen ser en fortsatt högorderingång, och att lönsamheten generellt förväntas stärkas under året jämfört med förra året.

Av dem som svarade har 80 procent ett stort rekryteringsbehov.

 

Fou-ligan:

https://www.nyteknik.se/fordon/fordonsteknik-fortsatter-ge-nya-fou-jobb-6866125#conversion-122831618

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt