Tonar fönstren med smart elektronik

2015-06-11 14:51  

En ny typ av smarta fönster kan ändra ljusinsläpp, genomskinlighet och färgtemperatur med hjälp av en billig elektroniklösning.

Traditionella mekaniska medel mot ljusinsläpp, som gardiner, persienner eller markiser, har varit tillräckligt billiga för att hindra utvecklingen av smarta fönster.

Men nu har forskare vid universitetet i Cincinnati, Hewlett Packard och EMD/Merck Research Labs utvecklat en metod att tona även stora fönster efter behov. Fönster kan få egenskaper som inte går att kombinera med mekaniska hjälpmedel. Tekniken är patentsökt.

Elektroniken kan lätt integreras vid tillverkning av nya fönsterglas, men även appliceras på befintliga fönsterrutor genom att belägga glaset med en film som består av bikakeliknande nät av elektroder.

Enligt Jason Heikenfeld vid universitetet i Cincinnati drar liknelsen vid hur många människor vill reglera ljusstyrkan från lampor. På samma sätt erbjuder metoden nu ljusinsläpp utan möjlighet till insyn, eller förändring av färgskalan från kallt blått till varmt gult ljus. IR-ljus kan stängas ute en varm sommardag, men det synliga ljuset släpps igenom. På vintern kanske man vill ha in det värmande solljuset.

Grunden är densamma som används i bildskärmar. Olika färger har olika spänning. Spänningen reglerar om olika färger ska repelleras eller attraheras. Grundtekniken var bekant, men utmaningen bestod i att använda tekniken för så stora ytor som fönsterrutor.

Enligt forskarna kan glasrutor med den smarta elektroniken tillverkas till en kostnad av under 30 dollar per kvadratfot, vilket är ett standardpris vid fönstertillverkning.

En utförlig beskrivning av tekniken finns i juniutgåvan av tidskriften Applied Optics.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer