Tävling: Bygg en Öresundsbro utan utsläpp

2017-06-07 09:13  
Öresundsbron Foto: Johan Nilsson / TT

Två lag ska bygga en fiktiv bro, med nollutsläpp från byggarbetet.

Uppdraget: Hur skulle de bygga Öresundsbron 2045, utan utsläpp från brons anläggning och konstruktion?

Vad svaret blir får vi veta om ett år. Men teknikerna för att nå nollutsläpp kan vara flera: Elektrifiering, bioenergi och CCS, alltså teknik för att fånga och lagra koldioxidutsläpp - eller något helt annat.

Naturvårdsverket har tagit initiativ till en ny innovationstävling, som arrangeras i Sverige för första gången. Två lag har satts ihop med representanter från stålindustri, cementindustri, bygg- och anläggningsbranschen, akademi och forskningsinstitut.

Vilka som ingår i de två lagen kommer inte att avslöjas förrän efter sommaren när tävlingens första moment drar igång. Lagen består av tretton olika aktörer vardera, och har satts ihop av Infra Sweden 2030, ett nationellt strategiskt innovationsprogram. Bakom tävlingen står också Trafikverket, Energimyndigheten, Boverket, Formas, Vinnova, Mistra och Tillväxtanalys.

– Tävlingen går ut på att ta fram innovationskoncept och ha idéutveckling över branschgränser. Det är dags för nya och hållbara lösningar. Vi har en väldigt stor utmaning framför oss, och vi måste komma fortare framåt, säger Eva Dalenstam, innovationssamordnare på Naturvårdsverket.

Vad är priset till det vinnande laget?

– Det är en tävling utan prispengar. Deltagarna vinner i stället en bra positionering inför kommande klimatutmaning. De får i och med tävlingen också med sig en färdplan inför de utmaningarna, säger Eva Dalenstam.

Tävlingen startade 7 juni, och ska pågå i ett år.

Anna Orring

Mer om: Öresundsbron

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer