"Taket hänger inte på materialet"

2010-05-10 08:04  
Carl-Tore Bengtsson på Derome Byggvaror & Träteknik. Takstolar i vanligt konstruktionsvire har en spännvidd på 36 meter. Foto: Derome

Vinterns många takras förskräcker inte. Här är takstolarna i vanligt konstruktionsvirke med 36 meters spännvidd - monterade på en limträstomme. - Detta är den största hallkonstruktion vi någonsin byggt. Många blir förvånade över att det går, säger Carl-Tore Bengtsson, vd på Derome Byggvaror & Träteknik.

Derome öppnar en ny bygghandel för yrkesfolk på Larsfrids industriområde i Halmstad. Den 3000 kvadratmeter stora hallbyggnaden blir 84 meter lång och 36 meter bred. I mitten byggs en rad pelare i limträ, vilket ger en fri spännvidd på 18 meter åt varje håll.

Även ytterväggarnas pelare är limträ, med sex meters mellanrum. Mittlinjens nio pelare står glesare - för att exempelvis truckar ska kunna köra obehindrat i hallen. På detta lägger byggentreprenören Skanska totalt 142 takstolar i vanligt K30- och K24-virke.

- I de här spännvidderna är det ju ofta limträ man talar om, men här visar vi att man klarar det med traditionella takstolar, säger Carl-Tore Bengtsson.

TOMMY HARNESK

Läs resten av artikeln på tidningen Byggvärldens nätupplaga

Mer om: Limträ Takstolar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer