Täck huset med – alger

2012-10-30 14:31  
Så här har arkitekten tänkt sig alghuset i Hamburg.

Vindkraft eller solkraft? Det är frågan. Fast man kan välja alger också. Ett kommande hus i Hamburg är alggrönt. Bokstavligen.

Det är Splitterwerk Architects som designat huset BIQ. En byggnad vars fasader ska täckas av mikroalger. Mer specifikt kommer algerna att växa i vätskefyllda paneler, eller bioreaktorer, som monteras på huset.

I varje bioreaktor, som blir 2,60 meter hög och 70 centimeter bred, ska ungefär 24 liter vätska rymmas.

Med sin snabba tillväxt ska algerna ge skugga åt människorna i byggnaden.

Dessutom genererar algerna biomassa. Denna massa kan tas omhand genom att omvandlas till metan. Den solenergi som inte tas omhand av algernas fotosyntes, värmer istället upp bioreaktorerna. Värmen kan därefter tas omhand genom värmeväxlare.

Med tekniken hoppas tillverkarna att BIQ blir ett nollenergihus.

Tekniken är dock fortfarande under utveckling och huset ska ses som ett experiment, skriver bioreaktorernas konstruktör, företaget Colt, på sin hemsida.

När byggnaden står klar i mars 2013, lagom till den tyska bomässan IBA, ska forskare och ingenjörer undersöka hur tekniken fungerar i verkligheten.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer