T-baneutbyggnad för 17 miljarder föreslås

2013-06-26 09:34  

Tunnelbanan i Stockholm föreslås förlängas åt både norr och söder. Regeringens förhandlare presenterar i dag sina planer, som omfattar en utbyggnad för 17 miljarder kronor.

Moderaterna har drivit frågan om att tunnelbanans blå linje ska byggas ut till Nacka, med motprestation från de berörda kommunerna om att bygga bostäder.

Diskussionerna med kommunerna ska skötas av regeringens särskilda förhandlingspersoner HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman.

I dag, onsdag, presenterar de sina planer på DN Debatt Stockholm.

De har analyserat vilka tunnelbanesatsningar som ger flest bostäder, god samhällsekonomi och går att färdigställa relativt snabbt. Och de föreslår inte bara en förlängning av tunnelbanan till Nacka, utan också en utbyggnad till Solna och Barkarby, samt en avgrening mot söderort via Gullmarsplan.

”Detta paket ger flest bostäder. Vi går därmed så långt vi kan inom de ramar vi har och börjar i dag förhandla en rekordstor modernisering av trafiksystemet i Stockholmsregionen” skriver Wessberg och Håkansson Broman.

De kallar planen för Stockholmspaketet och räknar med att det ska ge cirka 75 000 nya bostäder. Paketet innebär en tunnelbanesatsning på ungefär 17 miljarder med möjlig byggstart år 2016.

För att paketet ska gå att genomföra krävs dock att kommunerna förbinder sig att bygga de bostäder som krävs och att stat, kommuner, landsting och privata aktörer är med och betalar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer