Sverige skickar modulhus i flyktinghjälp

2016-03-09 13:26  

Tolv lättmonterade modulhus med justerbara benstöd ska skickas till Grekland för att hjälpa till i flyktingkrisen.

Modulhusen har tillverkats av det svenska företaget Procamp och finns redan i lager hos MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Varje hus omfattar 19 kvadratmeter och kan delas av i två rum med varsin ingång.

MSB köpte ett 40-tal sådana hus 2013 och några har redan använts vid hjälpinsatser i Sydsudan och Liberia.

Modulhusen levereras i delar för att monteras på plats till färdiga byggnader. Ingen del väger mer än 80 kilo för att det ska gå att sätta ihop husen för hand.

– Ett hus går att sätta upp på tre timmar. Det som tar tid är att få till bottenramen, som man lägger golvet i, så att den ligger plant. Sedan är det bara som att bygga lego, det är jätteenkelt, säger Michael Lemmel, vice vd på Procamp.

Husen har justerbara benstöd som kan kompensera för mindre ojämnheter i marken. Finessen utvecklades efter företagets erfarenheter från Sydsudan.

– Där hamnade vi en krånglig situation för vi behövde cement och sand för att fixa grunder. Det tog tid och kostade enorma pengar för priset på cement gick upp varje dag. Efter det sa vi att vi aldrig skulle utsätta oss för det igen, berättar Michal Lemmel.

Läs mer:

Modulhusen levereras i containrar med vattenpass, skruvdragare och monteringsinstruktion. I sändningen ingår också luftluftvärmepumpar som tjänar som värmekälla under den kalla årstiden och kan kyla bostäderna under sommaren. Själva byggdelarna består av sandwichpaneler av plåt och cellplastisolering.

Husen kan byggas upp fristående eller monteras ihop med andra hus så att de till exempel bildar en bostadslänga.

– Det finns jättemånga alternativ, man kan bygga ihop två enheter till en dubbel eller sätta ihop tre stycken och ha en helt öppen yta inuti. Det beror helt på vad du ska använda dem till, säger Michael Lemmel.

Modulhusen har tagits fram i samarbete med byggmaterialföretaget Lindab. Sedan affären med MSB har konceptet vidareutvecklats så att byggdelarna inte längre behöver tillverkas för hand. Nu produceras de i fabrik av Lindab eller Ruukki.

Trots den pågående flyktingkrisen har Procamp inte märkt en ökad efterfrågan på deras flexibla modulhus.

– Vi har sett ett ökat intresse när det gäller snack, men inte när det gäller försäljning. Jag tycker att det är fascinerande, säger Michael Lemmel.

Han tror att det bland annat beror på att hjälporganisationer är ovilliga att sätta upp något som ser permanent ut och därför hellre sätter upp tält än modulhus, trots att Procamps hus går att montera ner på ett par timmar och sedan kan flyttas till någon annan plats.

Läs mer: Modulhus för asylsökande klara för inflyttning

Intresset verkar dock större för Procamp två typer av vårdbyggnader. Det handlar om en färdigutrustad container som kan lyftas på plats och ett modulhus med sjukvårdsinredning.

– Containerbyggnaden tror jag kommer att hamna i några flyktingläger under det närmaste året. Där håller vi på med några affärer, säger Michael Lemmel.

Idén till flexibla hus som enkelt kan sättas upp i utsatta områden fick Procamps vd Gunnar Björklund när han arbetade utomlands som yrkesmilitär. Han såg att hjälparbetare bodde i undermåliga bostäder och började leka med tanken på ett nytt byggsystem.

– Om man inte bor bra kan man inte vila bra och då kan man inte fortsätta sitt humanitära arbete, säger Michael Lemmel.

Om modulhusen som skickas till Grekland kommer att användas som bostäder för flyktingar eller som kontorslokaler för personal är oklart.

–Jag tror inte att vi lägger oss i hur Grekland väljer att använda dem. Jag skulle kunna tänka mig att man sätter utsatta grupper i prefabhus, till exempel barn och barnfamiljer, och låter andra bo i tält, säger Filip Staake, verksamhetsansvarig på MSB:s logistikenhet.

I stödet till Grekland ingår även 150 tält, sängar och filtar. All utrustning kommer att transporteras till Grekland med lastbil, en resa som kommer att ta ungefär två dygn.

– Tanken är att sändningen kommer att gå iväg innan veckan är slut. Men det hänger på den administrativa processen med tillstånd och sådant, säger Filip Staake.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL