Sverige bygger basläger i Pakistan

2010-09-09 10:46  
Basläger på Haiti.

Sverige bygger ett avancerat läger för hjälparbete i Pakistan. Materialet skickas i kväll iväg med en Boing747. Bygget sker på uppdrag av FN.

Miljontals hemlösa och tusentals döda. De ovanligt kraftiga monsunregnen har drabbat Pakistan hårt. Ett av de drabbade områdena ligger runt staden Sukkur. Det är också här som FN vill ha ett läger som underlättar för hjälparbetare att göra ett bra jobb.

- Baslägret är efterlängtat, det finns inget ordnat boende för hjälparbetare i Suukur, säger Ulrika Edén, projektledare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Väl på plats tar lägret mindre än en vecka att färdigställa. Men de 70 boende får långt mer än ett tältläger. Baslägret har egna el- och vattenverk, vattenrening, kontor samt IT-café och restaurangkök.

Transportplanet i Örebro har lastats med allt som behövs för att åstadkomma det; byggmaterial, traktorer, köksutrustning.  Dessutom lastas mat och bränsle för den tid som behövs för att färdigställa bygget.

Lägret blir helt självförsörjande.

- Det finns ont om resurser i de drabbade områdena, vi vill inte tära på dem, säger Ulrika Edén.

Konceptet med det avancerade baslägret kom senast till användning vid jordbävningskatastrofen på Haiti.

- Det blev väldigt uppskattat av FN, säger Erik Löfgren på MSB.

Lägret byggs upp av 20 personer, tio av dem kommer från Sverige. Kostnaden på 23 miljoner kronor delas av MSBs systermyndigheter i Storbritannien, Tyskland, Danmark, Norge, Finland och Estland. 

Lägret är i första hand avsett för tre månaders användning, men ska kunna stå ett år.

Här finns en grafisk beskrivning av lägret

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer