Svenska byggnadsingenjörer skickas till Nepal

2015-04-27 13:38  
En nepalesisk familj söker efter ägodelar i sitt förstörda hem i Bhaktapur i utkanten av Katmandu. Foto: TT / AP Photo / Niranjan Shrestha

På uppdrag av FN får Sveriges insats i jordbävningsdrabbade Nepal en ny inriktning. I stället för sök- och räddningsteamet ska ett 40-tal personer, bland annat byggnadsingenjörer och it-specialister, skickas till landet.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, stod redo att skicka ett 60-tal personer ur det svenska jordbävningsteamet till Nepal i lunchtid i dag. Det är en grupp som är särskilt utbildad för sök- och räddningsinsatser i rasmassor, bland annat med hjälp av hundar.

Men nu får insatsen en ny inriktning. Eftersom den nepalesiska regeringen anser att behovet av sök- och räddningsteam för närvarande är tillgodosett, ska Sverige i stället skicka stab- och ledningsexperter, koordineringsexperter, it-specialister, byggnadsingenjörer och fordon.

Planen är att personal och utrustning ska lyfta från Örebro flygplats under måndagskvällen. Väl i Nepal ska gruppen vara självförsörjande med boende, kommunikation och vattenrening.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer