Svårt få rätt när husfärg möglar

2014-05-09 13:39  

Redan efter ett år hade tre olika utomhusfärger börjat mögla påtagligt, visade Folksams test. Men det kan vara svårt att få ersättning när färg inte håller måttet.

Folksams stora test av utomhusfärger är egentligen klart först 2015. Men redan nu, efter halva testperioden, varnar bolaget för tre av färgerna eftersom de fått oacceptabelt mycket mögel

– Om man har ett vitt hus som man ska måla med vit färg så är huset efter ett år inte vitt längre utan alldeles grått av mögel, säger Stefan Hjort, den färgexpert som försäkringsbolaget anlitat.

Färgerna som underkänns är husfärg och oljefärg från ÖoB/Färglab samt träfasad/oljefärg från Jula/Färgstaven.

– Vi kommer givetvis att dra tillbaka de här färgerna tillfälligt tills vi rett ut med leverantören vad som orsakat bristerna, säger Johan Sjöhagra, vd för Runsvengruppen som äger ÖoB.

TT: Kunder som redan köpt färg, får de pengarna tillbaka?

– Det kan jag inte garantera, men vi kommer givetvis att lösa alla kundproblem, säger Sjöhagra.

TT har även sökt Jula, men företaget vill inte kommentera innan det har sett testet.

Som konsument är man ganska utsatt, säger Stefan Hjort. Det finns EU-standarder för utomhusfärg, men de är inte anpassade för svenska förhållanden. Och enligt honom är det ingen villaförsäkring som ersätter för merkostnader.

Joséphine Slotte, jurist med inriktning på boendefrågor vid Konsumentverket, håller med om att det kan vara svårt att få kompensation.

– Konsumentköplagen säger att om felet uppstår efter sex månader är det konsumenten som har bevisbördan. Det ligger i sakens natur att man inte upptäcker mögel på så kort tid.

Hennes råd till den som tänker måla huset själv är att kolla upp färgtester och gärna be om råd i forum för villägare. Vidare att dokumentera sin målning, så att man kan visa att arbetet gjorts på ett korrekt sätt.

Mer om: Färg Mögel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer