Svårt att hitta rost i betong

2015-05-06 05:30  
Bror Sederholm.

Det tog över 40 år att hitta rosten i Ringhals. Det finns fortfarande inga bra metoder att hitta rost på stål i betong. Men det kan förebyggas.

– Det pågår en intensiv forskning världen över för att få fram oförstörande provning, men det är svårt, säger Bror Sederholm är forskningsledare på Swerea Kimab, ett institut för korrosionsforskning.

Oförstörande metoder är röntgen, ultraljud och elektrokemiska metoder, men ofta hoppar konsulterna över dessa för att ta borrkärnor och då också kunna se om stålet har rostat, förklarar Sederholm.

Elektrokemiska metoder, att mäta på utsidan med elektroder, har visat sig vara otillförlitliga, och ger i bästa fall svar på om korrosion pågår eller ej.

En annan metod är övervakningssonder som sätts in vid gjutningen.

– Men de kan bara mäta lokalt, så det krävs hur många sonder som helst och det är inte ekonomiskt försvarbart, säger Bror Sederholm.

Det finns många metoder att förebygga korrosion, till exempel att vibrera cementen väl, så att det blir så lite hål som möjligt. Men en helt tät betong är en omöjlighet. Det blir alltid porer där fukt och syre kan ta sig in.

Tjocka tätskikt av betong kan dock minska den inträngningen.

Ölandsbron byggdes 1968–72 och är nästan jämngammal med Ringhals 2. Där skulle man ha haft vanligt vatten, men fick in bräckt vatten i betongen.

– Vattnet dunstade, men kloriden blev kvar. I lågbrodelens 156 pelare skulle täckskiktet ha varit 30 mm, men var bara 0,5 mm.

Resultatet blev att man efter bara 20 års drift fick gjuta 156 nya pelare.

Bror Sederholm förordar användning av mer rostfritt stål som armering. Det är dyrare i inköp, men kan spara väldigt mycket pengar, menar han.

En annan metod är katodiskt korrosionsskydd, där tillförd likström förhindrar oxidationen.

I Ölandsbron har titannät förbundits med metalldelarna inne i betongen.

Fredrik Lundberg

Mer om: Betong

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer