Svag bostadsmarknad får byggbolag att lämna tillbaka dyr mark

2018-04-23 11:17  
Byggkranar vid Hagastaden i Stockholm. Foto: TT

Avkylningen av bostadsmarknaden går snabbt. I Stockholm lämnar flera bostadsutvecklare tillbaka mark till kommunen.

Lennart Weiss, direktör på byggbolaget Veidekke, räknar med att bostadsbyggandet minskar med 25–30 procent kommande år.

Veidekke sålde 75 procent färre bostäder i Sverige under första kvartalet i år jämfört med motsvarande period förra året, skriver Dagens Nyheter.

– Jag har aldrig varit med om en sådan inbromsning, säger Lennart Weiss till tidningen.

Bakgrunden är att bankerna ställer hårdare krav på låntagare samtidigt som Finansinspektionen (FI) infört lånekrav och amorteringskrav.

Prisfallet har lett till att flera bostadsutvecklare drar sig ur avtal och lämnar tillbaka mark till Stockholms stad, rapporterar Dagens industri (Di).

Läs mer: Bostadsbyggandet bromsar in kraftigt

Systerbolagen Järntorget och Abacus backar från projekt i Hagastaden i Stockholm som omfattar sammanlagt 300 lägenheter. Abacus vd Josa Lundbäck säger att risken har blivit för stor.

Flera aktörer på byggmarknaden som Di talat med spår att betydligt mer mark kommer att återlämnas till Stockholms stad. De höga markpriserna gör att kalkylerna spricker när marknaden viker. Totalt finns i Stockholms stad närmare 50|000 markanvisningar där det saknas skarpa avtal och där byggbolagen har en chans att dra sig ut, skriver Di.

Mer om: Bostadsbyggande

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer