Studie: Så sparas mest energi i gamla hus

2014-04-02 08:54  

Vilket är bästa sättet att energieffektivisera miljonprogramshusen? En ny studie ger vägledning – och visar att störst energibesparing ges om det gamla huset rivs och byggs upp igen.

Studien kallas Ett hus, fem möjligheter och har tagits fram av Bebo, Beställargruppen för energieffektiva flerbostadshus, som är ett samarbete mellan Energimyndigheten och flera fastighetsägare.

Syftet med studien är att ge fastighetsägare vägledning i hur man kan energieffektivisera gamla flerbostadshus på bästa sätt. Resultaten presenteras under veckan på Nordbyggmässan i Älvsjö.

I studien görs en beräkning av vad fem olika renoveringsalternativ skulle innebära för ett verkligt trevåningshus i Landskrona som byggdes 1970.

Men det första renoveringsalternativet är egentligen inte en renovering, utan innebär att en ny byggnad med samma yttermått men tjockare isolering uppförs.

Det andra alternativet innebär att allt utom stommen rivs och en ny byggnad uppförs.

I det tredje alternativet utrustas huset med solceller på taket, fönstren renoveras, en värmepump installeras och ett ytterligare våningsplan byggs ovanpå byggnaden för att finansiera renoveringen.

I det fjärde alternativet byts stammar och fönster. Värmeåtervinning införs på ventilation och avloppsvatten. Ventilationssystemet kompletteras med en energibrunn, där värmen tas från borrhål, för förvärmning av uteluft.

Det femte alternativet handlar om att byggnaden utrustas med värmepumpar.

Det första alternativet är dyrast, det kostar ungefär 80 miljoner kronor, men ger störst energibesparing. Alternativ två, totalombyggnaden, är också dyr men ger en stor energibesparing.

– Alternativ fyra kan vara en bra lösning i hus som står inför en stamrenovering. En sådan renovering motsvarar också en minskning av koldioxidutsläppen motsvarande att köra en bil 28 800 mil, säger Roland Jonsson, energichef på HSB.

Han tycker att studien visar att det är viktigt att fastighetsägaren tidigt lägger fast sin målsättning med renoveringen.

– Det gäller att fokusera mer på slutresultatet. Beroende på om man vill halvera energimängden, miljöpåverkan eller kostnaden får man olika utfall, säger Roland Jonsson, energichef på HSB.

Mer om: Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer