Strålsäkerhetsmyndigheten: Vi vet väldigt lite just nu

2011-03-12 12:47  

På Strålsäkerhetsmyndigheten vet man fortfarande väldigt lite om vad som egentligen hände vid explosionen i kärnkraftverket Fukushima Daiichi i Japan.

- Vi hade läget någorlunda klart innan explosionen. Men nu vet vi vet faktiskt inte vad som orsakat den eller vilka konsekvenser den kan ha fått, säger Lars Gunsell, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Han bekräftar att de japanska kärnkraftsverken Daiichi och Daini hade problem med kylningen av reaktorerna efter jordbävningen och tsunamin.

Kylningen sker i två steg i dessa kärnkraftverk. Dels med hjälp av vattenkylning av härden i kokvattenreaktorerna. Dessa kylsystem drivs via ångturbiner.

Dels kyler man anläggningen genom att man avlägsnar värmen innefrån inneslutningarna, en container av plåt och betong. Dessa system behöver el.

Flera dieselgeneratorer sägs ha skadats. Flera av de system som dämpar trycket i inneslutningen, drivs inte bara dieselgeneratorer utan kan också drivas med hjälp av batterier.

- I bägge kylstegen har man rapporterat om olika problem. Men i första hand har dessa gällt att man inte kunnat hålla nere trycket i inneslutningarna, säger Lars Gunsell.

Enligt honom steg stora ångmoln upp från reaktorbyggnaden efter explosionen. Samtidigt rapporterar TT att inneslutningen till reaktor 1 fortfarande ska vara bibehållen.

Bilder på den havererade reaktorbyggnaden visar att den övre delen skadats, där ska det ha funnits en hall för bränslebyten och traverskranar, enligt Gunsell.

Under denna hall ligger inneslutningen och reaktorhärden.

- Vi vet inte vad som exploderat om det är något i byggnadsdelen som står kvar som eller vad som har hänt under den, säger Lars Gunsell.

På SSM försöker man nu ta reda på vad som hänt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer