Stigande havsnivå stoppar byggen

2011-10-04 13:10  

Vill du bygga nytt i Falsterbo?<br> Glöm det.<br> Ingen ny bebyggelse kan uppföras här efter ett beslut av länsstyrelsen. Orsaken: Den stigande havsytan.

”I Vellinge kommun är det nära till det mesta” står det på kommunens hemsida. Särskilt till havet, skulle man kunna lägga till. Inom kommunens gränser ligger Falsterbonäset, ett sandparadis för semesterfirare och sälar. Om hundra år riskerar stora delar att ligga under vatten. I nya beräkningar har SMHI kommit fram till att havsytan kan stiga med en meter.

För att hantera detta har Vellinge tagit fram en handlingsplan. En plan som bland annat handlar om att bygga dubbla skyddsvallar. Det är denna handlingsplan som länsstyrelsen i Skåne reagerat på. Åtgärdsprogrammet är inte tillräckligt för att skydda bebyggelsen.

– Det handlar bland annat om att området nästan helt består av poröst sandmaterial som inte kommer att kunna hantera de stora vattenmassorna, säger länsarkitekten Elisabet Weber.

Risken för att vattnet ska bryta sig igenom vallarna är alltså stor, anser länsstyrelsen. Dessutom pekar myndigheten på att den höjda havsnivån innebär en höjd grundvattennivå på Falsterbonäset. När denna ska pumpas bort kan havsvattnet lätt transporteras in mot pumpstationerna ”vilket kommer att påverka området negativt”, skriver länsstyrelsen, som också anser att ny bebyggelse inte får byggas på nivåer lägre än tre meter över nuvarande havsnivå.

– I praktiken betyder detta att nybyggnationen i Skanör och Falsterbo stoppas. De stigande havsnivåerna gör det omöjligt att bygga på ett hållbart sätt på låglänt strandmark, säger Elisabet Weber.

Länsstyrelsens beslut väcker förvåning på Vellinge kommun.

Läs artikeln i sin helhet på Byggvärlden.se!

Kommunen har ansvaret

Vid planering av ny bebyggelse har kommunen ansvar enligt plan- och bygglagen för att se till att marken är lämplig för bebyggelse med hänsyn till risken för översvämning och erosion. Om det finns risk för detta kan staten, genom länsstyrelsen, ingripa i den kommunala planeringen.

Källa: Länsstyrelsen

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer