Startskottet för experimentens egna hus

2016-09-06 16:52  
HSB Living Lab invigdes under måndagen. Foto: Jeanette Larsson

Nu har experimenthuset HSB Living Lab i Göteborg invigts. Under måndagen öppnades det formellt av utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson.

HSB Living Lab är ett tioårigt forskningsprojekt på Chalmers där de boende själva är en del av forskningen. Här ska flera olika aktörer kunna forska kring hållbart boende och smarta energilösningar.

-Utvecklingen av Sveriges forskning är oerhört central för landet. Genom detta goda exempel på en öppen forskningsarena, ges nu möjligheter till att snabbare få ut viktiga bostadsinnovationer på marknaden. Min förhoppning är att fler tar efter denna samverkansform, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

De 200 gästerna fick under invigningen ta del av forskning som pågår i experimenthuset, till exempel tvättstudion i entréutrymmet och uppfinningen Bioblender, som separerar vatten från kökskompost och möjliggör kompostering på den egna balkongen.

Den 1 juni flyttade studenter och gästforskare in i huset. Ny Teknik besökte huset strax före inflyttningen och har även berättat om husets återanvändning av fjärrvärmevatten och de utbytbara delarna i fasaderna.

Linda Nohrstedt

Mer om: HSB Smarta hem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer