Spår med gps hur marken rör på sig

2013-05-14 12:01  

Med hjälp av flera hundra utplacerade plintar för gps-mätningar håller LKAB:s bergmekaniker koll på markrörelser i Kiruna. Deras prognoser bli allt viktigare när deformationszonen nu närmar sig staden.

– Om marken töjs mer än 15 centimeter över en sträcka av 50 meter överskrider det vårt miljövillkor, säger Britt-Mari Stöckel, bergmekaniker.

Stålstolparna står överallt i Kiruna. Sammanlagt är det 337 – för tillfället. Fler och fler sätts upp.

En gps-mottagare monteras på varje stolpe, och mätningen pågår minst i en halvtimme per plint. Minst fyra gånger per år sker mätningar.

Miljövillkoret medger att marken töjer sig två promille i höjdled, och tre promille i sidled. Just töjningen i marken är intressant att mäta.

– Det som kan skada hus är inte att marken sjunker ett par centimeter, utan när det sker differentiella rörelser i marken, säger Jimmy Töyrä, gruppchef på bergmekanikavdelningen på FoU-avdelningen.

Säkra prognoser har en viktig roll i stadsomvandlingen, så att stadsflytten varken går för långsamt eller för snabbt. Deformationsprognoserna görs utifrån mätresultaten, gruvans brytningsplan och kännedom om malmkroppen. De görs, än så länge, manuellt.

– Baserade på empiriska och ingenjörsmässiga kunskaper, säger Britt-Mari Stöckel.

I ett forskningsprojekt utvecklas övervakning av markdeformationer med radarsatellitteknik.

Metoden kallas synthetic aperture interferometry, Insar, och använder sig av mätpunkter på till exempel hustak och av utplacerade reflektorer. När radarsatellitbilder tagna vid olika tillfällen jämförs går det att upptäcka om marken har rört på sig.

Anna Orring

Mer om: LKAB Kiruna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer