<span style="color:red;">TV:</span> Så rasade World Trade Center

2011-09-09 12:30  

Tvillingtornens stomme i stål klarade själva flygplanskraschen. Istället var det den häftiga branden från flygbränslet som fick byggnaderna att kollapsa. I dag används raset i undervisningen på KTH.

Håkan Sundquist, professor vid institutionen för byggnadsvetenskap på KTH, hade snabbt bilden klar för sig varför tvillingtornen kollapsade. Efter attentatet den 11 september 2001 förklarade han i Ny Teknik varför tornen föll.

Sammanfattningsvis gick raset till så här:

- Tornen klarade själva krocken med flygplanen. Trots att delar av fasaden slogs sönder kunde stålkonstruktionen fortfarande bära husen.

- Vid kollisonen slets dock brandskyddsmaterialet av från stålpelarna.

- Det brinnande flygbränslet från de fulltankade planen hettade upp stålet till den temperatur på 600-800 grader då det tappar sin bärighet.

- Stålpelarna vek sig som spagetti. Ett fortskridande ras inleddes som fick byggnaderna att falla.

I dag, tio år senare använder Håkan Sundqvist, 11 september-attacken i sin undervisning i byggkonstruktion.

- Eftersom risk och säkerhet är en viktig del av undervisning så dyker frågor om vad man kan lära sig av inträffade konstruktionsolyckor upp här och var i undervisningen.

Läs också:

Läs mer: Tre frågor till Håkan Sundqvist

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer