SP: Storbränder vittnar om kunskapslucka

2014-01-31 07:40  
Barn och äldre i Nesset-området evakuerades när en storbrand härjade i Frøja kommun i Sør-Trøndelag i Norge. Foto: TT

Norge har drabbats av flera storbränder. Nu varnar Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, för att det finns en kunskapslucka i Norden om den typen av bränder.

Det är när det gäller omfattande bränder, till exempel skogsbränder, storskaliga bränder i bebyggelse, eller skogsbränder som sprider sig till städer, som SP tycker att kunskapen är för dålig.

– Traditionellt förbereder vi oss i Norden på bränder under sommarhalvåret, men de norska bränderna visar att problemen är aktuella även på vintern, säger Michael Strömgren, brandforskare vid SP, i ett pressmeddelande.

Enligt SP var torkan i marken, på grund av brist på nederbörd, en starkt bidragande orsak till de norska bränderna. Dessutom ledde den starka vinden till att elden spred sig snabbt.

Branden i Lærdalsøyri ledde till att stora kulturhistoriska värden gick förlorade. Flera av de gamla trähusen som har brunnit var kulturskyddade och ingick i det västnorska fjordlandskap som är upptaget på Unescos världsarvslista.

Sverige har inte drabbats av liknande stadsbränder på mer än hundra år. SP påpekar att andra länder som USA och Australien, där stadsbränder är vanligare, har ett större fokus på riskerna genom riktad forskning och krav från myndigheter i till exempel byggregler.

Även om det finns forskning om storbränder som hotar bebyggelse i Sverige så menar SP att situationen är ny för nordiska förhållanden.

– Vi behöver ökad kunskap om dessa bränder, hur de ska förebyggas och bekämpas. Vi måste också veta mer om skadebegränsning av bränder i kulturhistoriska byggnader, säger Michael Strömgren.

Dessutom varnar SP för att klimatförändringarna kan leda till att risken för storbränder i mark och bebyggelse kan öka.

– Vi kan få mer extrema svängningar, mellan extremt torrt och extremt blött väder. I det här fallet var det extremt torrt. Den här typen av storskaliga bränder kan inträffa oftare, säger Michael Strömgren till Ny Teknik.

Pratar inte ni i egen sak för att få mer pengar till er verksamhet?

– Vi ser oss själva som en nyckel mellan forskning och implementering i samhället och vi är angelägna om att arbeta med forskning som är relevant och med de scenarier och risker som kan komma. Det är alltid en väckarklocka när inträffade händelser gör att man får tänka om, säger Michael Strömgren.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer