Snön inte orsak till takras

2010-03-08 11:39  
Takras vid Ikea i Torsvik Foto: Scanpix

—Visst har vi haft en snörik vinter men byggherrarna kan inte skylla på snön när tak rasar. Det säger miljöminister Andreas Carlgren i dag. I stället tros de många takrasen på senare tid bero på felkonstruktion och byggfel.

110 tak på bland annat idrottshallar, ridhus, stall, skolor och stormarknader, har rasat i vinter. Så många var de i torsdags eftermiddag. Två personer har dött i takras och flera skadats.

Men det går inte att skylla på att det varit så mycket snö. Årets snömängd ska taken klara. Det mesta tyder på att det är andra orsaker som felaktigt dimensionering och felkonstruktion och även bristande underhåll som lett fram till rasen.

Det budskapet levererade Andreas Carlgren på en presskonferens i dag efter ett möte med bland andra Boverket, Sveriges Tekniska forskningsinstitut (SP),  och SMH om läget.

—Människor ska kunna vara säkra när de går in i en lokal, sa miljöministern, som nu vidtar flera åtgärder.

* Boverket och Länsstyrelsen ska bli bättre på att kontrollera byggnader.

* Fastighetsägare får ett skarpare ansvar enligt ett förslag till ny Plan- och bygglag som regeringen presenterar bara inom några dagar.

* Boverket och SP ska göra en snabbanalys och kartlägga vilka byggnader som innebär höga risker och kan rasa samman nu när snösmältningen sätter in i vår.

Mer om: Takras Byggfel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer