Smarta hammaren där du slipper hålla i spiken

2020-01-13 12:43  

Med den nya hammaren är det omöjligt att krossa tummen för spiken slås i med en hand. Den laddas med samma bandade spikar som används i spikpistoler.

Michael Young har förädlat ett av världens äldsta verktyg. Efter drygt sex års utveckling anser designern att produkten är färdig. Det handlar om en hammare där användaren inte längre behöver hålla i spiken.

Lösningen släpper fram toppen på spiken ur huvudet så att den med ett slag kan slås ned en viss del i materialet. Sedan bankas den i som vanligt. En stor fördel är att den nya hammaren laddas med samma bandade spikar som används i spikpistoler.

Young har testat en rad lösningar i samråd med snickare. Bland annat fick han skippa versionen med ett plastmagasin som var skrymmande och skapade obalans. Nu skjuts spikarna ned i en springa i huvudet där de hålls fast av en u-formad krok. För att mata fram dem och plocka loss en spik slår användaren in en knapp på sidan av huvudet, exempelvis mot bordsytan, detta efter att säkringen har lossats.

Läs mer: Robotarna från Skellefteå utför världens farligaste jobb

Trots den komplexa manövern består konstruktionen av några få delar som ska vara enkla att gjuta. Det har varit viktigt att verktyget påminner om originalet och tanken är att dagens prototyp av 3d-utskriven plast ska ersättas av gjuten titan med ett klassiskt handtag av trä. Titanet skulle bidra till att hålla vikten kring traditionella 25 ounce, drygt 700 gram.

Hittills har ingen industri plockat upp innovationen, med efter att Michael Young presenterat sin färdiga design har designvärlden vaknat till och visat sitt gillande. Det skrev New Atlas 2018. Se designern demonstrera sin hammare nedan.

John Edgren

Mer om: Hammare Verktyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer