Slutgiltigt nej för Björn Ulvaeus

2010-04-16 13:44  
Björn Ulvaeus Foto: Marc Femenia/Scanpix

Miljööverdomstolen sagt sitt. Abbastjärnan Björn Ulvaeus får inte dispens från strandskyddet och kan inte bygga en planerad musikstudio på Gotland. Nu har han skrivit en låt om rättsprocessen.

Det har varit en segdragen historia. I flera år har Björn Ulvaeus planerat för en ny musikstudio på den lilla ön Furillen, utanför Gotlands östra kust. För att genomföra bygget har det krävts en strandskyddsdispens. Naturvårdsverket har invänt mot planerna och överklagat ärendet till Miljööverdomstolen.

Häromdagen kom en förmodad slutpunkt i ärendet då Miljööverdomstolen avslog ansökan om strandskyddsdispens, skriver Gotlands Allehanda. Johan Hellström, som är markägare för större delen av Furillen, och som också driver ett projekt att fylla ön med kreativ verksamhet, är besviken.

– Två likvärdiga projekt i området har godkänts, men inte det här bygget. Varför reagerade inte Naturvårdsverket på de första byggena, säger han till Byggvärlden.

Men behöver en inomhusstudio verkligen ligga vid en strand?

– Man kan säkert skapa musik på andra ställen. Men vi har ett utvecklingsområde för kreativ verksamhet just här. Vi har arbetat i åratal med placeringen och utformningen. Vi har tittat noga på var de mest biologiskt skyddsvärda områdena ligger och tagit hänsyn till det.

Vad händer med de övriga planerna för kreativ verksamhet på Furillen?

– Vi fortsätter med dessa. Senare i år ska Kulturkuben färdigställas. Det är en studio för konstnärlig verksamhet. AQ Arkitekter har ritat den byggnaden. AQ Arkitekter har också ritat en byggnad åt sig själva, som ska uppföras i området.

Björn Ulvaeus meddelar nu att han lägger ned planerna på att bygga en studio på Furillen. Men som ett inlägg i debatten har han skrivit en ny, satirisk text till en av sina egna slagdänger som han skickat till Gotlands Allehanda.

Läs låttexten på tidningen Byggvärldens nätupplaga

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer