SLU-forskare: Gröna väggar har en wow-effekt

2012-11-14 13:10  

Gröna tak-forskaren Tobias Emilsson tror att gröna fasader har en framtid i Sverige. De tillför grönska i en tät stad, samtidigt som de gör klimatet kallare och fuktigare.

Så kallade gröna tak, med en matta av växter, börjar bli ganska vanligt i Sverige. Men gröna väggar, där växter planteras i vertikala moduler, är fortfarande ovanliga. Nu driver dock både Peab och NCC projekt där man ska studera hur gröna väggar kan utformas i det svenska klimatet.

SLU-biologen Tobias Emilsson deltar i Peabs försök med gröna väggar i Malmö, där man bland annat ska undersöka hur man ska få växterna att överleva och samtidigt landa på en rimlig kostnad och vattenförbrukning.

-Gröna tak är ett enklare växtsystem än den gröna väggen. På en vägg har du gravitation som drar ner jorden och gör att den torkar ut. Vi försöker ha material som kan hålla kvar vattnet, men även om du har en vägg som bara är några meter lång drar vattnet ner i profilen och du måste tillföra vatten, säger Tobias Emilsson.

Ett annat problem är att få växterna att överleva kalla vintrar trots att de sitter fast i ett tunt jordlager. Även vårvintern innebär en svår situation för växterna, eftersom dagarna kan vara soliga med ganska höga temperaturer, medan nätterna kan ha minusgrader. Därför behövs ett bevattningssystem med sensorer som känner av när temperaturen närmar sig fryspunkten och tömmer ut allt vatten.

Intresset för gröna väggar är stort i Sverige och Tobias Emilsson tror att de har en framtid här.

-Jag tror att det är möjligt att bygga dem, men man kanske inte kan få lika spektakulära fasader som i Singapore eller Europa. Det kanske inte blir så att man klär in ett helt hus, för det blir ganska kostsamt.

Han tror inte heller att gröna väggar kommer att bli lika vanliga som gröna tak.

-Gröna väggar kommer nog att byggas i mindre projekt i centrala lägen där de har en wow-effekt, säger han.

Den stora poängen med gröna väggar tycker Tobias Emilsson är att människor upplever grönskan på ett annat sätt än med gröna tak eftersom den finns närmare. Men det finns också en klimataspekt som Peabprojektet kommer att undersöka. Gröna väggar bidrar nämligen till att göra staden fuktigare och kallare.

-Vi har stigande stadstemperaturer, vilket leder till ökad ohälsa eftersom man inte trivs i staden när den blir för varm på sommaren. De här bladverken kan reflektera en del av ljuset och avdunstar en del vatten, vilket gör att man får en fuktigare och kallare stadsmiljö, säger Tobias Emilsson.

Men när det gäller att skapa gröna städer ser han gröna väggar som en delkomponent, vid sidan av trädplantering, parkanläggningar och gröna tak.

-Men den gröna väggen är kanske mest high tech och den som ger den mest dramatiska upplevelser. En grön vägg på en byggnad är en ny sak, säger han.

Peabprojektet ska också undersöka om fukthalten i byggnadens vägg påverkas av växtmodulerna, samt hur stor deras isolerande effekt är.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer