Skyskrapan som liknar sprängt World Trade Center

2011-12-13 08:47  
Foto: Privat/Arkitektfirman MVRDV

Ett planerat skyskrapebygge i Sydkorea rör upp känslorna i USA. Designen liknar terrorattacken på World Trade Center 2001.

Projektet, som kallas The Cloud (Molnet), består av två skyskrapor som sitter ihop via en förbindelse i mitten.

Anhöriga efter terrorangreppet i USA den 11 september 2001 har reagerat starkt på planerna och tycker att designen alldeles för mycket liknar de exploderande tvillingtornen i New York, rapporterar Reuters.

De efterlevande hävdar att arkitekterna inte har respekt för de döda och beskyller byrån för att använda sig av ett billigt PR-trick.

Den holländska arkitektbyrån MRVDV har publicerat en ursäkt på sin hemsida.

– Vi beklagar djupt alla associationer som The Cloud-projektet ger till 9/11, skriver firman.

Arkitekterna hävdar att projektet designades utifrån faktorer som solljus, utrymmen utomhus och livskvalitet för de boende.

– Det var inte vår avsikt att skapa en bild som liknar attackerna, och vi såg inte heller liknelsen under designarbetet. Vi ber uppriktigt om ursäkt till alla vars känslor vi har sårat, det var inte vår avsikt, skriver byrån.

Tornen ska stå färdiga 2015 och kommer att bli 260 respektive 300 meter höga. I förbindelsen på mitten kommer utrymmen att finnas för en pool, restauranger, kaféer och gym.

– En riktig mediestorm har brutit ut och vi får hotfull e-post och telefonsamtal från arga människor som kallar oss Al Qaida-älskare eller värre, skriver firman på sin Facebooksida.

Linda Nohrstedt

Mer om: Bygg Skyskrapa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer