Skrapan får världens snabbaste hiss

2014-04-22 09:26  
Guangzhou CFT Finance Centre blir 530 meter högt. Foto: Hitachi

1200 meter i minuten blir toppfarten för de två snabbhissar som installeras i en kinesisk skyskrapa, rekordfart för hissar.

Hitachi har fått en beställning på hissar till det 530 meter höga Guangzhou CFT Finance Centre. Sammanlagt rör det sig om 95 hissar, varav två blir världens snabbaste.

Dessa två höghastighetshissar kommer att trafikera ett schakt på 440 meter, från våning 1 till våning 95. Resan tar 43 sekunder. Omräknat blir hastigheten 72 km/h.

För att uppnå den höga hastigheten har man bland annat valt en tunnare, men starkare, lina för hisskorgen än som annars är vanligt. Ett särskilt tryckutjämningssystem ser till att minska obehaget med tryckförändringen som inträffar vid nivåskiften.

Vid sidan av de extremt snabba hissarna levererar Hitachi även 28 dubbeldäckshissar för hastigheter mellan 150 och 540 m/min, 13 högfartshissar för hastigheter mellan 210 och 600 m/min samt 52 hissar för låg och medelhög fart.

Skyskrapan blir den högsta i Guangzhou med 111 våningar ovan gatuplan och fem källarvåningar. Huset kommer att inrymma såväl kontor och hotell som bostäder. Huset blir klart 2016.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hiss Skyskrapa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer