SKL: Ställ hårdare energikrav på flerfamiljshus

2013-11-06 14:49  

Statens energikrav på nya bostäder är inte tillräckliga. Det menar Sveriges Kommuner och Landsting, som rekommenderar kommunerna att ställa hårdare krav på nya flerfamiljshus.

SKL:s rekommendation innebär att kommuner, när de säljer mark, ska kräva att de uppförda byggnaderna maximalt ska ha en energianvändning på 70 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Nivån har valts för att de nya flerbostadshusen som byggs ska bli mer energieffektiva samtidigt som det ska vara enkelt att nå lönsamhet i byggprojekten.

Bakgrunden till den nya rekommendationen är att kommuner som har ställt egna, ambitiösa energikrav på nya bostäder har fått kritik. En statlig utredning har pekat på att det leder till ökade byggkostnader och bostadsministern har hävdat att det försvårar för byggbolag som vill industrialisera byggandet.

- Syftet med rekommendationen är också att bidra till att kommunernas energikrav blir mer samordnade och mer förutsägbara för den som bygger. Det vill både kommunerna och byggbranschen, säger Anders Knape, ordförande för SKL, i ett pressmeddelande.

Samtidigt innebär SKL:s rekommendation en skärpning jämfört med dagens krav i Boverkets byggregler. Enligt SKL är statens energikrav så låga att de inte främjar en hållbar utveckling.

- Nu hoppas vi att arbetet för en energismart byggnadssektor kan skyndas på ytterligare. Det är en förutsättning för att Sverige ska kunna nå de energi- och klimatmål som regering och riksdag har satt upp, säger Anders Knape, i pressmeddelandet.

Boverkets energikrav ligger i dagsläget på 90–130 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Kraven varierar beroende på var i Sverige byggnaden uppförs. Men Boverket har nyligen fått i uppdrag av regeringen att se över och skärpa energikraven.

Behöver ni verkligen ta fram egna energirekommendationer när Boverkets byggregler ändå ska ändras?

- Det som Boverket ska göra ska vara klart 2015. Den rekommendation vi går ut med är ambitiösare än Boverkets byggregler i dag och sannolikt ambitiösare än vad de kommer att komma med 2015, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på SKL.

Kommer ni att få tyst på kritiken mot kommunernas olika energikrav nu?

- Det återstår att se. Men jag tycker inte riktigt att det är så rörigt i dag som en del vill påskina, och på det här sättet blir det mer likt, säger Gunilla Glasare.

Linda Nohrstedt

Mer om: Boverket Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer