Skenande markpriser hotar nybyggnation

2016-05-12 17:16  
Foto: Alamy

De skenande markpriserna hotar nybyggnationen och gör det för dyrt för många att köpa en bostad. ”Kommunerna tar maximalt betalt. Vi kan inte räkna hem alla affärer”, säger Skanskas vd Johan Karlström.

Priserna på småhus har stigit med elva procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). I Storstockholm uppgick prislyftet på årsbasis till 18 procent, medan det i Storgöteborg och Stormalmö låg på 13 respektive 12 procent.

Snittpriset för en småhusfastighet i landet uppgick till 2,7 miljoner kronor under perioden februari– april i år, enligt SCB.

Samtidigt går det bra för byggbranschen. Byggbolagen märker av en kraftigt ökad efterfrågan och vinsterna stiger. Exempelvis byggkoncernen Skanska redovisar en trefaldigad vinst för årets första kvartal.

Mycket av vinsterna hämtas hem i USA där Skanska genom åren har växt oerhört. Framför allt gör Skanska stora vinster på stora kontorskomplex och det kommer mer framöver, enligt Karlström. Bakgrunden är det extremt låga ränteläget som gör att pensionskapital och liknande söker alternativ avkastning på sitt kapital och investerar i moderna kontorslokaler.

– Vi får väldigt bra betalt för det, säger Karlström.

I Sverige tjänar Skanska också mer pengar på bostadsbyggandet. Men de ökade vinsterna som hämtas hem nu är ett resultat av markköp för flera år sedan. Nu är läget ett annat. Kommunerna ser förstås att de sitter på rena guldgruvor, och parallellt med att exempelvis Stockholms stad överväger att chockhöja tomträttsavgälden på befintliga bostäder så har man också höjt priserna rejält på obebyggd mark, enligt Johan Karlström.

Det leder till att det bostadsbyggandet som går bäst hamnar ute i kranskommunerna till de större städerna. Det är där förstagångsköparna kan hitta bostäder som de har råd med, enligt Karlström.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer