Skanska knyts till ESS-bygget

2014-02-18 14:39  

Byggjätten Skanska har utsetts till samverkanspartner i bygget av materialforskningsanläggningen ESS, European Spallation Source.

Byggstarten är dock beroende av att den internationella överenskommelsen om finansiering går i lås och av att nödvändiga tillstånd ges för bygget senare i vår.

– Valet av Skanska som samverkanspartner är ett betydande steg för att förbereda ESS för byggstart, säger James H Yeck, vd och generaldirektör för ESS, i ett pressmeddelande.

ESS har valt att ingå ett så kallat samverkansavtal för att skapa flexibilitet och kontroll under det komplexa byggprojektet. Det innebär att Skanska och ESS avser att samarbeta helt integrerat. Nu ska parterna bilda en gemensam projektledningsgrupp för att planera och förbereda det kommande bygget.

Skanska valdes efter en upphandling där sex företag tävlade om uppdraget.

ESS blir en forskningsanläggning där neutroner används för att studera olika material. Den kommer att rymma världens mest kraftfulla neutronkälla och en 600 meter lång accelerator ska byggas. Anläggningen byggs som ett europeiskt forskningsprojekt men placeras i Lund.

Första spadtaget är planerat under 2014 och anläggningen beräknas öppna under 2019.

Länderna bakom ESS

  • Minst 17 länder kommer att samarbeta för att konstruera, finansiera, bygga och driva ESS-anläggningen. I dagsläget är följande länder involverade: Sverige, Danmark, Spanien, Estland, Frankrike, Island, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Linda Nohrstedt

Mer om: Skanska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer