Skåda framtiden i tunnelbanan

2012-12-14 16:00  

Nyfiken på hur byggnaderna kan se ut i en stad där maten odlas på husen? Eller hur ett framtida filmmuseum skulle kunna byggas för att smälta in i Vasaparken i Stockholm? På Odenplans tunnelbanestation finns nu utställningen som visar modeller gjorda vid KTH Arkitekturskola.

Photoshop, Ingstagram och 3d-animationer i all ära, men de kan inte ersätta verkliga modeller. Arkitekter måste bygga sitt projekt som modell för att riktigt förstå vad de föreslår. Det menar Erik Stenberg, prefekt vid KTH Arkitekurskola.

"Det är därför arkitekturskolor världen över fortfarande har fungerande och välanvända verkstäder", skriver han om bakgrunden till den utställning som i veckan fyllde den monter SL, Stockholms Lokaltrafik, har nere på tunnelbaneperrongen vid Odenplan. Här står nu ett antal modeller från examensarbeten, utförda av sju studenter vid KTH Arkitekturskola. Bland alstren finns ett nötformat hus, en fjällstuga för tjugo personer och ett stadskvarter där odlingen av mat flyttats in bland husen.

Utställningen "Modellen som verktyg och representation" pågår fram till den 13 mars år 2013 och görs i samarbete mellan SL och KTH Arkitekturskola.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Arkitektur KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer