Bygg

Skåda framtiden i tunnelbanan

Nyfiken på hur byggnaderna kan se ut i en stad där maten odlas på husen? Eller hur ett framtida filmmuseum skulle kunna byggas för att smälta in i Vasaparken i Stockholm? På Odenplans tunnelbanestation finns nu utställningen som visar modeller gjorda vid KTH Arkitekturskola.

Publicerad

Photoshop, Ingstagram och 3d-animationer i all ära, men de kan inte ersätta verkliga modeller. Arkitekter måste bygga sitt projekt som modell för att riktigt förstå vad de föreslår. Det menar Erik Stenberg, prefekt vid KTH Arkitekurskola.

"Det är därför arkitekturskolor världen över fortfarande har fungerande och välanvända verkstäder", skriver han om bakgrunden till den utställning som i veckan fyllde den monter SL, Stockholms Lokaltrafik, har nere på tunnelbaneperrongen vid Odenplan. Här står nu ett antal modeller från examensarbeten, utförda av sju studenter vid KTH Arkitekturskola. Bland alstren finns ett nötformat hus, en fjällstuga för tjugo personer och ett stadskvarter där odlingen av mat flyttats in bland husen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här