Självförsörjande flytande hus

2015-12-02 14:29  
Det självförsörjande huset flyter på en stålponton med måtten 13 x 13 meter. Foto: Fraunhofer IVI

Det flytande huset - ett alternativt sätt att bo för dem som söker lugnet vid vattnet. Om två år ska ett flytande hus som är självförsörjande med energi stå klart.

(Uppdaterad) Idén till de flytande husen föddes för några år sedan i ett område i östra Tyskland som hårdexploaterats av brunkolsbrytning i dagbrott. När det forna dagbrottet som sträckte sig över delstaterna Sachsen och Brandenburg lades ner uppstod ett konstgjort insjösystem med 23 sjöar som täcker en av 32 hektar, Europas största konstgjorda sjösystem kallat Lausitzer Seenland.

Inte nog med att tillfredsställa ett alternativt boende för dem som tröttnat på ett hektiskt och bullrigt stadsliv så hoppas initiativtagarna att projektet Autartec ska kunna gjuta nytt liv i ekonomin i regionen.

Bakom projektet står de båda Fraunhoferinstitutet IVI och IKTS i Dresden, samt de tekniska universiteten i Dresden och Brandenburg samt industriföretag.

Meningen är att det första flytande huset ska stå färdigt 2017 på Geierswalder See nordväst om Hoyerswerda. Förutom att vara estetiskt tilltalande ska det klara sin egen försörjning av el, vatten och värme.

Huset ska byggas på en stålponton med måtten 13 x 13 meter. Nedervåningen får en yta på 75 kvadratmeter, övervåningen 34 kvadratmeter. Från en 15 kvadratmeter stor terrass kan man titta ut över vattenlandskapet.

Solceller som integreras i byggnaden ger el till litiumpolymerbatterier, som för att spara plats byggs in i väggarna av textilbetong och i trappstegen.

Värme lagras såväl i salthydratkaminer som i zeoliter, som torkar vid uppvärmning på sommaren och då lagrar energi, och avger denna med hjälp av fuktig luft på vintern.

För vattenförsörjningen hänvisas man till fysikaliska och kemiska metoder. Då är keramer den bästa lösningen när man vill att fotokatalys, elektrokemi och filtrering ska arbeta i nära samspel, menar professor Mattias Klingner vid Fraunhofer IVI, som är projektkoordinator.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL