Sista husfabriken lägger ner

2008-02-13 15:58  
Husfabriken i Arlöv (foto Pontus Tideman)

I slutet av förra året lade NCC ner sin husfabrik i Hallstahammar. Nu är det dags för Open House i Arlöv som slår igen "med omedelbar verkan".

Orsakerna är dels att man inte lyckats pressa byggkostnaderna i fabriken, dels den sviktande bostadsmarknaden och dessutom ett byggprojekt i Norge som egentligen passar för processerna i husfabriken.

– Möjligen kan man också anklaga oss för att sakna uthållighet, säger Arlövfabrikens vd Anders Larsson.

Open House i Arlöv var efter NCCs nedläggning av fabriken i Hallstahammar den enda verksamheten i landet där man tillverkade husmoduler i industriella processer.

Open House i Arlöv bildades 2002 omkring en speciell koppling, eller knutpunkt, som uppfunnits av Malmöarkitekten och Lundaprofessorn Peter Broberg.

Den norska motsvarigheten till HSB, Obos, kom tidigt in som ägare.

Till skillnad från NCC i Hallstahammar bygger Open House lätta hus av stål. I Arlöv bygger man självbärande moduler, 3,60 meter breda, lika höga, men med varierande längd. Dessa moduler innehåller i stort sett allt när de efter lastbilstransport kommer till byggarbetsplatsen. Det är bara parketten, en del sanitetsporslin och köksmaskiner som behöver installeras i efterhand.

Ute på byggarbetsplatsen lyfts varje modul upp av lyftkran och sänks ner i sitt speciella fack i en så kallad primärstomme av stål. Stommen, som vilar på stålpelare, är uppbyggd som ett rutnät där varje ruta bildar ett fack med samma mått som modulerna.

Open House har också egna arkitekter, egna försäljare och egna tekniker som jobbar i direkt anslutning till produktionslinorna i den gamla Saabfabriken Arlöv.

Bara cirka tio av de 100 anställda blir nu kvar i en ny organisation som ska jobba med produktutveckling.

Problemen för Open House började när den tidigare ledningen tog på sig ett stort byggprojekt i Norge. Husen var inte anpassade till Arlövfabrikens linor och till det speciella byggsystem.

Den nuvarande VDn, Anders Larsson, sa blankt nej till den andra etappen av det norska projektet när han för ett år sedan började i Arlöv. Men produktionsapparaten var anpassad till en fortsättning. Fabriken, som självt inte lyckats pressa sina produktionskostnader, blev beroende av att sälja bostadsrätter på egen hand.

De senaste månaderna har dock bostadsmarknaden i Skåne med omnejd gått i stå. Få köper husen från Arlöv.

Har industriellt husbyggande någon framtid i Sverige?

- Frågan är högst befogad. Men jag är säker på att det finns en framtid. Tiden är dock inte mogen ännu. Både NCC och vi i Arlöv var för tidigt ute, hade för bråttom, och kom kanske med för många nya tekniska lösningar i våra byggsystem, säger Anders Larsson.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer